Historia jej sięga aż do czasów imperium Ottomańskiego, i po dziś dzień jest bardzo ważnym symbolem tradycji i kultury tureckiej.
Składniki (na dwie porcje):
3 łyżeczki świeżo mielonej kawy
2,5 filiżanki zimnej wody
2 łyżeczki cukru(opcjonalnie)
strączek kardamonu(opcjonalnie)
Przyrządzenie:
Do rondelka wsypujemy kawę i cukier zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu aż kawa zacznie się pienić (nie doprowadzamy do wrzenia). Przelewamy kawę do filiżanek, wypełniając je w 1/3. Rondelek stawiamy z powrotem na mały ogień i czekamy, aż znów zacznie się pienić. Przelewamy resztę kawy do filiżanek,i czekamy ąż fusy opadną,kawy nie mieszamy. Moc kawy zależy od tego ile razy będziemy ją parzyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz