poniedziałek, 16 stycznia 2012

Raj dla podniebienia czyli Latte Macchiato

Latte Macchiato to kawa delikatna i idealna do popołudniowego relaksu po pracy czy tez szkoły.
Pomimo ciekawego wyglądu nie jest trudna do zrobienia.

Macchiato dla dwojga, składniki:
1 szklanka mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
cukier wg. upodobania

Przygotowanie:

Kawę zalewamy gorącą woda, mleko gotujemy nie doprowadzając do wrzenia, następnie odstawiamy na chwilkę aby przestygło. Następnie przelewamy je do shakera i mieszamy aż do uzyskania pianki.
Gdy mleko mamy gotowe wlewamy je do 2/3 wysokości szklanki a następnie spokojnie dolewamy kawy, polecam wlewać po ściance używając do pomocy łyżki.
Mleko zostanie na dnie szklanki, zaś kawa uniesie piankę do góry dzięki czemu powstaną nam trzy warstwy.

Ważne aby kawa była cieplejsza od mleka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz